НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Светла Згурова е шампион в първото в историята на модерния петобой Световно първенство за девойки до 17 години

Светла Згурова спечели безапелационно шампионската титла на Световното първенство по модерен петобой за девойки до 17 години, което е първо в историята на този спорт.

Шампионатът на планетата се провежда от 18 до 24 юли, паралелно с този за юноши и девойки до 19 години, на базата на Национална спортна академия и закрития басейн „Диана“ в София.

По-малко от месец след завоюваната европейска титла, състезателката на клуба по модерен петобой към НСА доказа, че е най-добрата и в Света за своята възрастова група.

Във финала на плуването Згурова завърши с първо време от 02:14.95 мин. и 281 точки в актива си, а в драматичния финал на комбинираната дисциплина (бягане и стрелба) постигна 09:35.30 мин. – 725 т. Така с общ резултат от 1006 точки тя се окичи със златния медал.

Другата българка във финала Виктория Стоянова се представи отлично, класирайки се 27-ма от общо 36 участнички.

България има за първи път световна шампионка по модерен петобой.

 „Много, много благодаря на публиката за горещата подкрепа. Дадоха ми допълнително сили и енергия в последните 800 метра. Щастлива съм, аз станах световен шампион! Знаех, че ще бъде адски трудно, но цял ден си повтарях, че трябва да успея и го направих”, заяви след финала шампионката.

Треньорът на националния отбор по модерен петобой Владимир Кузманов беше повече от развълнуван. „Мислех, че ще ми се пръсне сърцето от напрежение, но и този път издържах. Тръгването от първа позиция и аванса от две секунди пред втората състезателка беше психологическо натоварване и това се отрази на първата й стрелба, която продължи цели 25 секунди. Забави се, но след това се стегна и всичко си дойде на мястото. Беше отлично подготвена за това състезание. Голям успех, наистина. Невероятно постижение от нейна страна пред родна публика”, каза Кузманов.

Академичната общност честити успеха на Светла Згурова, както и на нейната майка и личен треньор Наталия Стоянова – преподавател в катедра „Водни спортове“ към НСА.


 

 

 Всички


??????? ??? Facebook Twitter Share