НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 11910059 Картинка 1614264 Картинка 3740340 Картинка 3544104 Картинка 98002 Картинка 5212283 Картинка 9963658 Картинка 2761429 Картинка 8580613 Картинка 12294327

Тържествено събрание за Откриване на академичната 2017/2018 година

Публикувано на 18 септември 2017

На 18 септември в Национална спортна академия „Васил Левски” с Тържествено събрание бе открита новата учебна 2017/2018 година, през която НСА отбелязва 75-ата годишнина от основаването си.

Водещ на церемонията бе зам.-ректорът по учебната работа доц. Николай Изов, в присъствието на ректорското ръководство: ректора проф. Пенчо Гешев, зам.-ректора по научна и международна дейност проф. Татяна Янчева, зам.-ректора по качество на образованието и акредитация проф. Апостол Славчев и помощник-ректора проф. Кирил Андонов, деканите на Треньорски факултет - проф. Красимир Петков, Учителски факултет - проф. Огнян Миладинов, Факултет по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация - доц. Иван Мазнев и техните заместници – доц. Цанко Цанков (УФ) и проф. Даниела Любенова (ФКТТСА).

В приветствието си към Академичната общност ректорът проф. Гешев подчерта, че това, което обединява всички възпитаници на НСА, е „грижата за здравето на нацията ни“, мисията за развиване на любовта към спорта като неизменна част от здравословния начин на живот, за превенция на здравето и всеотдаен труд за неговото възстановяване – отговорности, на които всички първокурсници се посвещават, прекрачвайки прага на Академията.

Сред официалните гости, дошли да поздравят Академичната общност на НСА, бяха зам.-министърът на младежта и спорта г-жа Ваня Колева, ректорът на НСА от 2003-2012 г. проф. Лъчезар Димитров, членът на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта г-н Иван Ченчев, областният управител на гр. Перник г-жа Ирена Соколова, кметът на район „Студентски“ г-н Димитър Дилчев, председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Офелия Кънева, директорът на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в Щаба на отбраната бриг. ген. Емил Шошев, зам.-председателят на НПСС г-ца Габриела Наскова, ген.-секретар на Българския олимпийски комитет г-н Белчо Горанов.

Да работят за утвърждаване на авторитета на НСА като „място, където се гради спортната слава на България“, призова студентите зам.-министърът на младежта и спорта г-жа Ваня Колева. „Привилегия е да стоя пред вас и пред толкова много спортисти, донесли прослава на България. Изключително се вълнувам, защото съм възпитаник на НСА“, заяви членът на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта г-н Иван Ченчев. Кметът на район „Студентски“ г-н Димитър Дилчев пожела на Академичната общност „да продължи да полага грижи за НСА, така че тя да става все по-желана и все по-красива.“ Ген.-секретар на БОК г-н Белчо Горанов изтъкна ползотворното сътрудничество с НСА и отправи благодарност към Олимпийския клуб на Академията и към проф. Лозан Митев за успешната съвместна дейност.

Сред получените многобройни поздравителни адреси са приветствия от: председателя на Комисията по образованието и науката в НС г-жа Милена Дамянова, министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова, началника на Отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев, командващия на Съвместно командване на силите ген.-лейтенант Любчо Тодоров и др.

Поздравителен адрес от Националното представителство на студентските съвети прочете зам.-председателят на НПСС Габриела Наскова. Пожелания към студентите „да продължат да прославят България и да доказват какво е спортен дух“ отправи и зам.-председателят на Студентския съвет на НСА Росен Богоев.

Специален гост на събитието бе Димитър Бербатов, който получи дипломата си за бакалавър по спортен мениджмънт лично от ректора проф. Пенчо Гешев. Като възпитаник на НСА, най-титулуваният български футболист бе удостоен с почетния медал за утвърждаване авторитета на Академията за дейността му като основател на едноименната фондация и заради значимите му спортни успехи в прослава на България. Бербатов поздрави първокурсниците от трибуната, като им пожела да се възползват от възможността да се обучават при най-добрите преподаватели и да учат упорито. „Аз се опитвам да давам пример на младите и те да се замислят, и да си кажат: „щом може той, значи мога и аз!“, заяви футболната звезда.

Първокурсници в специалността „Художествена гимнастика“ на Треньорския факултет са няколко от „златните момичета на България“ – Лаура Траатс, Невяна Владинова, Катрин Тасева и Бранимира Маркова. Те, както и обещаващият талант в ски-алпийски дисциплини Алберт Попов, получиха студентските си книжки лично от ректора, заедно с класиралите се с най-висок успех в трите факултета на Академията. Веселина Атанасова от специалността „Кинезитерапия“ е първокурсникът са най-висок бал (23,60) във ФКТТСА на НСА. Ванеса Найденова от специалността „Художествена гимнастика“ е с най-висок бал (23,54) в Треньорския факултет, а Ангел Желев (бал 22,55) е отличникът на Учителския факултет.

Общо 700 са първокурсниците, които ще се обучават в бакалавърските програми по трите професионални направления: „Спорт“, „Обществено здраве“ и „Педагогика на обучението по физическо възпитание“. От тях 95 ще следват в задочна форма.

Сред новостите през настоящата академична година, са специалностите „Кондиционна подготовка“, „Инструктор по йога“ и „Треньор по бойно-приложна физическа подготовка“. Разширен е и изборът за дистанционно обучение в магистърска степен, като освен програмата „Спортен мениджмънт“, се предлагат още две нови възможности - „Младежки дейности и спорт“ и „Спорт, фитнес, здраве“. Общо 62 са видовете спорт, които се изучават в НСА.

Академията започна учебната година и с обновена спортна база. С финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта беше подновена лекоатлетическата писта на централния стадион, а със собствени средства бяха реновирани баскетболната зала и входната арка, която отскоро е с красиво нощно осветление. Предстои основен ремонт на сградата на ул.„Гургулят“, където се помещава Факултетът по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация.

 

 
 


 
Facebook Twitter Share