НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Таланти от цяла България празнуват в НСА Деня на детето в първата национална Асамблея „Земята на децата“

Над 280 талантливи деца от 28-те области на страната, на възраст между 12 и 16 години,  участваха в първата национална Асамблея „Земята на децата“, организирана от сдружение „Дива земя“, в партньорство с Национална спортна академия „Васил Левски“.

Идеята на организаторите е да се поощряват и развиват постиженията на деца от цялата страна в областта на изкуствата и спорта, а специално за празника с тях се занимаваха специалисти от НСА и НХА (Национална художествена академия) в двата панела - художествен пленер и спортно-щафетни игри.

Специален гост на откриването на празника бе детският радио хор на БНР, който поздрави участниците и със създадената за Асамблеята песен „Децата на земята“ на композитора Ясен Обретенов по текст на Пеньо Иванов.

Ректорът на НСА и домакин на събитието, проф. Пенчо Гешев поздрави децата за празника от името на всички преподаватели и студенти. „Спортната академия е домакин на различни прояви, но днешната Асамблея ще остане в съзнанието ни с вашата жизненост, с вашите очи пълни с желание, а стените на тази зала дълго ще помнят вашата глъч. Мили деца, занимавайте се с вашите любими дейности, но аз като ректор на спортна академия ви пожелавам да спортувате, защото спортът е здраве и приятелство“, допълни проф. Гешев.

Председателят на сдружение „Дива земя“ Ваня Ламбева – идеолог и организатор на Асамблеята „Децата на земята“ сподели в словото си, че в този ден се е сбъднала една нейна детска мечта - да види децата на България обединени. Тя благодари на многобройните партньори, които с безрезервната си помощ са направили събитието възможно и прекрасно за децата – Областна администрация на Софийска област, Национална спортна академия, Национална художествена академия, Комисията за закрила от дискриминация, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, Лайънс клуб Витоша София, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, БЧК и много други.

За да поздравят децата за празника, с тях в многофункционалната спортна зала на НСА бяха още композиторът Вида Пиронкова, която е и рожденик на този ден, нейният брат и  художник Петър Пиронков, физикът Теньо Попминчев, художниците Ромео Смилянов, Людмил Веселинов, Валентин Кардамски, родители, учители и приятели.

В панела „спортно-щафетни игри“ с талантите се занимаваха специалистите- първокурсници на НСА от факултет „Педагогика“ към катедра ТФВ, сектор „Подвижни игри“- Виктория Иванова, Екатерина Терзиева, Веселина Димитрова, Ася Петкова, Никол Дунев, Вероника Николова, Мария Генчева, Лорена Маркова. Техен ръководител в работата с децата бе доц. Недялка Маврудиева.

Сдружение „Дива земя“ помага активно на деца в неравностойно положение да развиват потенциала си, насърчава социалната интеграция и личностното израстване, както и доброволчеството сред младите хора на България.           
Всички


Сподели във Facebook Twitter Share