НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Академичната общност на НСА, олимпийски шампиони и клубове честваха Международния олимпийски ден

В деня на учредяването на Международното олимпийско движение  - 23 юни, в Национална спортна академия по традиция бе запален факелния огън – символ на духа и ценностите на Олимпизма.

С пожелание да носят с гордост огъня на олимпийските идеали ректорът на НСА, проф. Пенчо Гешев, предаде факела на студенти, ученици и учители – членове на олимпийски клубове в страната, които със щафетно бягане го пренесоха до Националния стадион „Васил Левски“.

На една от светините на спорта в България факелното шествие бе посрещнато и поздравено от заместник-министъра на младежта и спорта, доц. Стоян Андонов, олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова, двукратния олимпийски шампион във вдигането на тежести Нураир Нурикян и единствения българин, играл в НБА – Георги Глушков, настоящ председател на БФ Баскетбол.

От името на олимпийските шампиони и медалисти Румяна Нейкова прие огъня, припомняйки ценностите и идеалите на спорта и олимпийското движение.

„Пожелавам ви да запазите олимпийския дух, който да продължи да съществува през вековете, защото Олимпизъм означава мир. Олимпизъм означава честна игра и да правим всички заедно нещо хубаво“ – поздрави присъстващите зам.-министър Стоян Андонов.

Факелното бягане, отбелязващо Международния олимпийски ден е учредено през 1996 г. и преминава през значими центрове на спорта в София. То се създава по повод 100-годишнината от провеждането на Първите Олимпийски игри, в които България участва със своя делегация, подкрепена от правителството на страната. 


Всички


??????? ??? Facebook Twitter Share