НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

НСА и Института за космически изследвания и технологии при БАН подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Национална спортна академия, проф. Пенчо Гешев и директорът на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при Българската академия на науките - проф. д-р инж. Румен Недков подписаха днес рамково споразумение за съвместна дейност и сътрудничество.

Двете институции ще си партнират при изпълнението на взаимни проекти и програми, свързани с научно-изследователската дейност на национално и международно ниво.  Началото на общата работа се поставя с разработения от Института проект „Изследване на влиянието на безтегловността,  върху централните и периферни механизми в организацията на произволни движения и биофизичните свойства на мускулите на човека в условията на продължителни космически полети. Създаване на научно-изследователски комплекс „Мионевролаб" за неврофизиологични и биофизични  изследвания на екипажите от Международната космическа станция в условията на продължителни космически полети“. За основа на мащабното изследване ще се ползва направения анализ на промените след периферна мускулна умора на групи от елитни спортисти подложени на  интензивни тренировки.

Директорът на ИКИТ при БАН благодари на ръководството на НСА за предоставената възможност, подготвяния близо 8 години проект да стартира максимално бързо с подписването на Споразумението и заяви, че крайната цел е да се разработи портативно устройство, с което да се измерва неинвазивно мускулната умора. Тенденцията е технологията да се качи на борда на международна космическа станция.  

Координатор на Програмата за съвместни научни изследвания от страна на НСА ще бъде проф. Татяна Янчева, заместник-ректор по научната и международна дейност, а за Института ще е доц. д-р инж. Стоян Танев, който има дългогодишно сътрудничество със специалисти на НСА по отделни научни проекти.

„Национална спортна академия има интерес от подобно сътрудничество, защото ние също имаме реализация в тази сфера“ – заяви проф. Гешев и допълни, че подписаният преди време генерален рамков договор с Българската академия на науките облекчава още повече бъдещата съвместна работа между НСА и Института.

Проф. Татяна Янчева информира гостите, че в началото на месец ноември, т.г. НСА ще бъде домакин на голям международен научен конгрес, който ще бъде от голяма полза за двете  страни.

Директорът на ИКИТ при БАН, проф. д-р инж. Румен Недков подари на проф. Пенчо Гешев презентация на цялостната дейност на Института и използва случая да покани академичната общност на НСА на 50-годишния юбилей, който организацията чества на 1 ноември 2019 година.

 

 

Всички


??????? ??? Facebook Twitter Share