НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Сектор Алпийски дисциплини, биатлон, спортна анимация

Ръководство и администрация на сектораСпортисти Спортна дейност
Екатерина Дафовска

ЕКАТЕРИНА ДАФОВСКА
Най-успялата българска биатлонистка Екатерина Дафовска има в кариерата си олимпийска титла, европейска титла, два бронзови медала от световно първенство, три победи за Световната купа и общо девет места в призовата тройка.
Екатерина спечели първата и засега единствена олимпийска титла за България от Зимните олимпиади - в Нагано през февруари 1998 година в дисциплината 15 километра. До този момент ние  имахме единствен медал /бронзов/ от Зимни олимпийски игри от Лейк Плесид 80” , спечелен от Иван Лебанов.
Дафовска спечели олимпийската си титла с резервните ски и след много силни спускания, но и с прецизна стрелба: едва един пропуск на огневия рубеж. До последната стрелба, втора по трасето след суперзвездата Дизл (Германия), беше Павлина Филипова, също възпитаничка на НСА. Разликите в класирането на първите четири бяха толкова малки, че можеше българският триумф в Нагано 98да е още по-зашеметяващ: 1 и 2 място!

Екатерина Дафовска спечели и златния медал в индивидуалната дисциплина на 15 километра за жени на Европейското първенство по биатлон в столицата на Беларус.  28-годишната чепеларка направи само две грешки в стрелбата и зае първото място с общо време 46:14,7 минути. Така към олимпийската титла на 15 км от Нагано'98 Дафовска прибави и европейската в тази дисциплина.
В чест на олимпийската победа на Екатерина Дафовска беше издадена специална марка, а в
анкетата за най-добър спортист на Балканите през 1998 година Екатерина зае първото място.
Дафовска е родена на 28.11.1975 година в Чепеларе. Неин личен треньор е Боран Хаджиев.ИРИНА НИКУЛЧИНА
Родена е на 8 декември 1974 година в Разлог. Студентка в НСА.
Състезателка по биатлон в дисциплините 15 км, 7.5 км и 10 км.
Треньори : Иван Кераджиев (неин съпруг) и Боран Хаджиев.
На Олимпиадата в Солт Лейк Сити през 2002 година Ирина Никулчина спечели бронзов медал на 10 км.
Заедно с Павлина Филипова, Ива Карагьозова и Екатерина Дафовска стигнаха до 4-то място в щафетата 4х7,5 км. с постижение 1:29.25.8. Това бе една изключителна изява на Ирина, на втори пост тя бе невероятна. Съвсем малко не достигна на нашите момичета да спечелят бронзов олимпийски медал.
На Олимпийските игри в Солт Лейк Сити през 2002 г. България постави нов рекорд
– 3 медала, един сребърен и един бронзов на Евгения Раданова (шорт трек) и един бронзов на Ирина Никулчина (биатлон),  4-то място на щафетата по биатлон, 5-то място на Екатерина Дафовска (биатлон), 6-то място на щафетата по шорт трек, 7-мо място на танцовата двойка Албена Денкова и Максим Сталийски, 13-то място на Иван Динев (фигурно пързаляне), 16-то място на Стефан Георгиев в алпийската комбинация. 16-то място на България в неофициалното класиране по точки.


Евгения Раданова и Ирина Никулчина, Солт Лейк Сити, 2002 г.

 

??????? ??? Facebook Twitter Share