НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 8848981 Картинка 5449453 Картинка 5196119 Картинка 5737053 Картинка 6741469 Картинка 10110328 Картинка 2226239 Картинка 10655419 Картинка 2611228 Картинка 5300453

Информационното бюро на Европейския парламент организира ПУБЛИЧНА ДИСКУСИЯ СЪС СТУДЕНТИ И МЛАДИ ХОРА

Публикувано на 15 ноември 2017

София, 10 ноември 2017 г.

На 21 ноември в София председателят на ЕП Антонио Таяни ще дискутира с млади хора бъдещето на европейския проект

По повод визитата на Председателския съвет на Европейския парламент (включващ председателя на ЕП и лидерите на политическите групи) в България Информационното бюро на ЕП организира дебат със студенти и млади хора на 21 ноември 2017 г. от 16.30 ч. в зала 272 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За участие в дискусията е необходима предварителна регистрация тук.

Дискусията с г-н Таяни и членовете на Председателския съвет на ЕП ще бъде под надслов „Гласът на младите: Каква Европа искаме?“ и ще даде възможност на младите хора да изразят своите виждания и очаквания, свързани с бъдещото развитие на европейския проект, както и да отправят своите въпроси към политическите лидери на Парламента.

Събитието е част от работното посещение на Председателския съвет на ЕП в София на 21 ноември 2017 г. във връзка с предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от месец януари 2018 година. В допълнение към срещите си с министър-председателя, президента и председателя на Народното събрание на Република България по време на краткия си престой в страната г-н Таяни и Председателският съвет също така ще обсъдят с български студенти и младежи представите им за бъдещето на Европа.

В дискусията се очаква да вземат участие над 600 млади хора. Сред темите на дебата ще бъдат актуални въпроси от дневния ред на Европейския съюз като перспективите пред младите хора в ЕС, борбата с младежката безработица, бедността и социалната изолация, възможностите за обучение и пътуване в страните от ЕС, както и проблемите на сигурността, миграцията и защитата на границите.

Предварителна регистрация

Желаещите да участват в дискусията трябва да се регистрират не по-късно от 19 ноември, използвайки този формуляр. За тези, които не могат да присъстват в залата, целият дебат ще бъде излъчван на живо на страницата на Информационното бюро на ЕП и във Фейсбук.

За журналисти

Журналистите, желаещи да присъстват на дискусията, трябва да се регистрират не по-късно от 19 ноември, като попълнят приложения формуляр за акредитация и го изпратят на имейл адрес invitation@apraagency.com.

Основна информация

Антонио Таяни (ЕНП, Италия) бе избран за председател на Европейския парламент през месец януари тази година. Той ще бъде начело на институцията за две години и половина, т.е. за половин парламентарен мандат, като може да бъде преизбран. Председателят представлява Европейския парламент извън рамките на институцията и в отношенията на Парламента с останалите институции на ЕС.

Визитата на г-н Таяни в рамките на Председателския съвет идва в навечерието на важни събития, които ще очертаят бъдещето на Европейския съюз в идните години и затова позицията на младите хора е от изключително значение. Председателският съвет на Парламента е политическият орган на ЕП, който притежава правомощия относно организацията на дейността на ЕП и законодателната програма, предоставянето на правомощия на комисиите и делегациите, както и определянето на техния състав, връзките с останалите институции на Европейския съюз, националните парламенти и трети държави. Председателският съвет се състои от председателя на Европейския парламент и от лидерите на политическите групи.

С участието си в дискусията българските студенти и млади хора ще имат възможност пряко да повлияят върху дневния ред на Съюза и да зададат въпросите си не само на председателя на Европейския парламент, но и на лидерите на политическите групи.

Връзки:

Онлайн формуляр за регистрация (преди 19 ноември)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfB_QKAY-tYalKKJ0aHQHAd9efboPqX8q2xjLhO37FUd96Rmg/viewform?c=0&w=1;

Излъчване на живо

http://www.europarl.europa.eu/bulgaria/bg/CoP_Tajani_2017;

Фейсбук страница на Информационното бюро на ЕП

https://www.facebook.com/epiosofia;

Страница на председателя на ЕП Антонио Таяни

http://www.europarl.europa.eu/the-president/en/;

Председателският съвет на ЕП

http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/bg/20150201PVL00010/Organisation-and-rules.

За контакти:

Биляна ЦЪРНОРЕЧКА

Пресаташе
Информационно бюро на Европейския парламент в България

(+359) 2 985 35 45

(+359) 878 85 35 14

biliana.tzarnoretchka@europarl.europa.eu

www.europarl.bg

EPIOSofia

@EP_Bulgaria

 

 

 

 


 
Facebook Twitter Share