НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 5572845 Картинка 7966105 Картинка 3475905 Картинка 1116421 Картинка 12182925 Картинка 134294 Картинка 2397616 Картинка 9921977 Картинка 4162690 Картинка 3573637

Празник в Банско по повод 80-годишнината на НСА „Васил Левски“

Десетки възпитаници и настоящи студенти на НСА „Васил Левски“ от Банско, Разлог и Добринище се събраха в Туристическия информационен център на Банско, по покана на ръководството на Спортната академия, за да отбележат 80-годишнината на своето висше училище и да отдадат взаимното си уважение и почит.
Събитието се превърна в истински празник, на който ректорът проф. Николай Изов връчи, от името на ректорския съвет, отличия на изтъкнати треньори, спортисти и личности, отдали живота си на спорта, издигнали престижа на Спортната академия, донесли слава на България и спомогнали за превръщането на Банско в световен ски център и предпочитана туристическа дестинация. Проф. Изов връчи почетни плакети  „С благодарност за популяризирането на НСА “Васил Левски“ и подкрепа в развитието на спорта“ - посмъртно на Димитър Сугарев – Бай Митан, човекът поставил основите на организирания спорт в Банско, посмъртно на проф. Димитър Бърдарев – един от пионерите на българския алпинизъм и дългогодишен преподавател в НСА, посмъртно на Димитър Балев – за заслугите му за развитието на зимните спортове и превръщането на Банско в зимен курорт с международно значение. Плакети получиха славните  биатлонистки Ирина Никулчина и Нина Кадева, Димитър Глушков – шампион по ски алпинизъм от 1976 г., треньорите Чавдар Рахов и Ангел Чакъров. С едно от най-високите отличия на Академията - почетен медал за принос в утвърждаване престижа на НСА бяха наградени кметът на община Банско Иван Кадев и зам.-кметът Стойчо Баненски – възпитаник на Академията.
"Като кмет на Банско се чувствам  изключително поласкан, че ръководството на Национална спортна академия „Васил Левски“  избра именно от нашия град да започнат честванията на 80-годишния ѝ юбилей.  Поласкан съм, но не съм изненадан. Защото така приляга! Имам всички основания да твърдя това, гледайки присъстващите в залата, спомняйки си онези, които не са сред нас, но животът им е бил свързан със Спортната академия. Тук, в тази зала е Банско! Тук са хората, които са създали ново, съвременно и модерно Банско. Това сте вие – над 120 души, които сте превърнали в своя съдба Банско, Пирин и спорта, а спойката на тази „света троица“ е Националната спортна академия “Васил Левски“.  На тази благородна сплав до голяма степен се дължи днешната слава на Банско, това, че малкият ни град е известен във всички краища на света“  - заяви в поздравителното си слово към всички присъстващи кметът Иван Кадев, който връчи на проф. Николай Изов почетния знак на града и подари на академичната общност на НСА икона на Св. Иван Рилски – покровителят на българския народ. 
Ректорът на Спортната академия връчи грамоти на всички завършили НСА от Банско, Разлог и Добринище, а специални сувенири имаше за фамилии банскалии, от които няколко поколения са учили и работили във висшето училище.
Проф. Лозан Митев – председател на Общото събрание на НСА и ръководител на катедра „Мениджмънт и история на спорта“ представи историята на Академията от основаването й през 1942 г. до настоящия момент, а нейната модерна днешна визия и перспективите за развитие бяха презентирани от проф. Николай Изов. Водещ на тържествената среща бе доц. Александър Шопов – ръководител на катедра „Туризъм, алпинизъм, ориентиране“ в НСА.
Час преди вълнуващото събитие кметът на Банско Иван Кадев и ректорът на Спортната академия проф. Николай Изов подписаха договор за съвместно сътрудничество, с който скрепиха ползотворното сътрудничество между двете институции и поставиха началото на бъдещи съвместни дейности за издигане на още по-високо ниво работата си в областта на образованието, спорта и туризма.

  
??????? ??? Facebook Twitter Share