НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 100517 Картинка 901255 Картинка 1796873 Картинка 810536 Картинка 11514264 Картинка 4485831 Картинка 2798923 Картинка 4763964 Картинка 8247446 Картинка 8017064

Сектор Тенис на маса


Преподаватели: доц. Галина Очева, доктор

Изтъкнати спортисти Изтъкнати треньори и педагози

Изтъкнати треньори и педагози

ИСАК КОЕН

Започва да тренира тенис на маса през 1961 година и се състезава до 1972 година. Печели първо място за юноши в гр. София през 1965 година, а от 1967 година играе в отбора на Висш институт за физкултура. До 1971 година се състезава в “А” група мъже и завършва висшето си физкултурно образование. От 1972 година след като спечелва конкурс, става преподавател във Висшия институт по физкултура. Преподава на студентите по физкултура със специалност “Тенис на маса”, заедно с Йото Дряновски.
Играещ треньор на отбора на Института през периода от 1972 до 1980 година, а след това е треньор на отбора, който участва в първата ни група за мъже. Отборът през този период се е класирал два пъти на второ място, един път на трето място и два пъти на четвърто място. В личните състезания неговите състезатели са спечелили 18 медала, като Илиан Иванов през 1989 г. е шампион на България на финала, побеждавайки Мариано Луков.
Треньор е на студентския национален отбор на България през 1984 г. в Гданск, когато спечелва 5-то място. В личното първенство има още две 5-ти места.
От 1985 г. до 1986 г. е старши треньор на националния отбор – мъже и жени. В този период отборът се класира на първо място в I – ва европейска лига, побеждавайки отбора на Англия и от 1986 г. играе в Супер-европейската лига. На Световното първенство в Гьотеборг под негово ръководство, отборите мъже и жени се класират на първите места в 3-та категория, а Мариано Луков се класира от 9-то до 16-то място в личното първенство.
На Световното първенство в Дортмунд 1989 г. е треньор на женския национален отбор, който след победа над ГФР се класира на 15-то място.
На Европейското първенство за юноши и девойки 1985 г. в Хага, Холандия двойката Стефанова-Стойнова под негово ръководство печели бронзов медал за кадетки.
От м. I I – 1984 работи най-много с Даниела Гергелчева, като имат следните постижения:
1. Олимпийски игри в Сеул от 9-то до 16-то място.
2. Световни първенства 1989 година – 5-то до 9-то място жени; 9-то до 16-то места в личното, отборното първенства и в смесените двойки; 1988 година 9-то до 16-то место в личното първенство.
3. Европейски първенства: 1988 година 5-то до 8-мо място на двойки жени; 1986 година 5-то до 8-мо место на смесени двойки.
4. Световни студентски първенства: 1987 – 2-ро място на лично първенство и 3-ти места на отборно и смесени двойки; 1984 г. в Гданск – 3-то място на двойки жени.
5. Топ “12”: 1986 г. на 3-то мсто; 1987 г. – 5-то място; 1989 г. – 3-то място.
6. Гранд При в Холандия през 1988 г. – 1-во място.
7. Международни шампионати: на първи места – 1985 г. смесени двойки в СССР; 1988 и 1986 години на лично и смесени двойки във Федерална Република Германия; 1987 г. в лично и смесени двойки в Чехословакия; 1987 година на лично в Полша; 1988 г. двойки жени в Англия; спечелили още много втори и трети места на тези шампионати.
8. В световната ранглиста м. юли 1989 г. е на 7-мо място, а в Европейската ранглиста е на първо място.

За много добра работа през месец май 1985 година е удостоен със званието “Заслужил треньор на НР България”, а Гергелчева – “Заслужил майстор на спорта”.


ЙОТО ДРЕНОВСКИ

Йото Иванов Дреновски е роден на 02.05.1938 г. в гр. София. Завършва средно образование в техникума “С. М. Киров” в София. Висшето си образование завършва във ВИФ (сега НСА) през 1962 г. като първенец на випуска със специалност учител по физическо възпитание и треньор по тенис на маса. Веднага след завършването си започва работа като асистент във ВИФ, където от 1987г. работи като доцент по тенис на маса. От юни 2005г. е пенсионер и хоноруван преподавател.
През всичките тези години Йото не е прекъсвал да упражнява дейността си като треньор по тенис на маса със студентските отбори на НСА и “Академик” - мъже и жени. Ръководените от него отбори и състезатели многократно са завоювали медали и шампионски титли от всички дисциплини на републиканските първенства по тенис на маса. Бил е и треньор на националните отбори по тенис на маса. Воденият от него женски отбор завоюва трето място и бронзовите медали на Световното студентско първенство през 1990 г. За постигнатите много добри резултати с клубните и националните отбори е удостоен със званието “заслужил треньор” по тенис на маса. Беше многогодишен член на УС на Българската федерация по тенис на маса (БФТМ) и до последния момент - председател на комисията по международна дейност на същата.
Той беше най-големият специалист-теоретик в областта на тениса на маса у нас, като има издадени 11 книги - учебници, учебно-методически помагала и ръководства, 57 научноизследователски и 51 научнопопулярни статии.

В продължение на повече от 40 години Йото беше запазената марка на България във всички международни организации по тенис на маса. Участвал е в много международни и научни конгреси, бил е лектор на международни курсове и семинари за треньори по тенис на маса в различни страни по целия свят като всепризнат експерт и капацитет. Като технически делегат и член на Журито на най-големите международни състезания по тенис на маса притежаваше изключително богат практически опит в организацията и провеждането на световни, европейски, балкански първенства и най-големите открити международни турнири - системи на провеждане, жребий, програми, “Жури д’Апел” и др.
До последно Йото беше Генерален секретар на Балканския съюз по тенис на маса (BTTU), зам. председател на техническия комитет на Европейския съюз по тенис на маса (ETTU) и член на техническия комитет на Международната федерация по тенис на маса (ITTF). Той беше полиглот, непринуден и открит в общуването си с хората и умееше да печели приятели за цял живот.
За много българи от средното и по-възрастното поколение, които са имали щастието да летуват на времето в ММЦ “Г. Димитров” - Приморско, Йото, макар и да не знаят името му, ще остане човекът с мегафона - неуморният организатор на спортните състезания на плажа и по площадките на центъра. Благодарение на своя рядък организационен талант и неизчерпаема енергия той съчетаваше това си хоби с основната си работа и от 1962 до 2002 г. ежегодно, без прекъсване, в продължение на 40 год. работеше през летните месеци като инструктор спортна дейност в ММЦ-Приморско. Защити и докторска дисертация на тема: “Организация на масов спорт в условията на летния отдих на младежите в ММЦ-Приморско”. Така наричаната спортна анимация, по морските ни курорти сега, е бледо подобие на мащабите, размаха, координацията, системата на разгласяване, подготовка и провеждане на спортните състезания от Йото в Приморско, особено по отношение на броя на участниците, тяхното желание и ентусиазъм.
В продължение на 18 год. той беше основният инициатор, душата и сърцето на организирането на ежегоден голям международен турнир по тенис на маса в ММЦ-Приморско.
Йото беше и ще остане едно от най-известните имена в българския тенис на маса. Повечето от по-младите от него състезатели, треньори и дейци в тази област са негови кадри, минали през школата на ВИФ (НСА). Той беше всеотдаен в работата си и влагаше най-доброто от себе си в нея, печелеше обичта и уважението на хората с които работеше. Ето защо миналото, настоящето, а вярвам и бъдещето на тениса на маса у нас ще остане завинаги свързано с неговото име.
Йото беше семеен, има съпруга, две големи деца - син и дъщеря и двама внуци, които обичаше много.

Йото Дреновски почина на 3 февруари 2007 година. Поклон пред паметта му!