НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 8313900 Картинка 6406532 Картинка 2307041 Картинка 337576 Картинка 7117206 Картинка 5863755 Картинка 3752103 Картинка 5989422 Картинка 5733902 Картинка 4348364
Студентски протести

 

Правителството пое ангажименти пред студентския протест за базата на НСА

Организираният от Студентския съвет на Национална спортна академия (НСА) протест бе подкрепен от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), ректорското ръководство на Академията, преподаватели и служители, които застанаха зад. исканията на студентите за незабавно решаване на казуса с базата на НСА в Несебър.

На 18 април студентите блокираха ключови кръстовища в сърцето на София в часа на най-натоварения трафик – 9 сутринта. Целта на младежите, предприели гражданското неподчинение като форма на протест, бе да привлекат вниманието на държавните институции към извършващото се беззаконие на територията на единствената студентска спортна база на морския бряг.Студентите настояват да се спре строителството в пределите на учебния комплекс по водни спортове, докато не се изясни собствеността върху имотите.

Протестът започна пред езерото „Ариана”, блокира движението на Орлов мост и се насочи към Министерски съвет, където представители на НПСС и ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев бяха приети за преговори.

След бурни скандирания, продължили около час пред правителствената сграда, при студентите слязоха министрите Цветан Цветанов (МВР), Лиляна Павлова (МРРБ) и Свилен Нейков (МФВС), както и зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.Вицепремиерът Цветанов разясни, че министър Лиляна Павлова вече е разпоредила проверка на РДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Равда. Целта е още днес (18 април) да се види дали действията в спорния терен, са законни. „Ако има констатирани нарушения, строежите ще бъдат спрени със заповед на РДНСК, а полицията ще съдейства за изпълнение на тази заповед", увери министър Цветан Цветанов.

Казусът с базата на НСА в Несебър не намира окончателно решение вече повече от 14 години. В последния месец напрежението ескалира сериозно, след като в пределите на учебния център нахлу строителна техника, а дни по-късно наета от строителите фирма изпрати срещу студентите група роми с железни колове, за да разчистят пътя на багерите. При инцидента пострадаха двама студенти, но и това не спря строителството върху плажната ивица, макар че по закон тя се води изключителна държавна собственост.

Албена Мичева
a_micheva@nsa.bg

Снимки: Станислав Христов 


В репортажа на Нова ТВ се казва:

"Нестихващите от месец скандали за земята на спортната база „Олимпийски надежди" край Равда днес прераснаха в сблъсъци и бой с метални прътове. След сбиването двама са в болница.

Сблъсъците идват в резултат на денонощните барикади от студенти на НСА пред пътя на багерите. Търпението на строителните работници, притиснати от срокове, явно се е изчерпвало и скандалите за стопанисването на земята прераснаха в саморазправа. След сбиването двама от студентите са в болница без опасност за живота.

„30 човека, цигани, налетяха с метални колове, момчетата се опитаха да ги спрат, удариха ги, имат множество травми по главата, целите бяха в кръв, дойде медицински екип и ги откараха някъде", разказа един от протестиращите студенти.

Доц. Христо Константинов – ръководител катедра „Водни спортове", допълни историята: „След това дойде и втората вълна от мутрите на Несебър, които бяха мобилизирани всички, а зад тях стояха всички реститути."

С наранявания са няколко строителни работници, с леки охлузвания са и охранителите, опитали да разтърват двете страни. Боят спират едва след пристигането на полицаи от Несебър, които ще останат на място през цялата нощ. Част от собствениците на реституирана земя са категорични че багерите няма да спрат работа и бързат заради забраната за строителство след 15 май. „Частна земя е да, имат си хората разрешение за строеж, искат да строят обаче студентите не ги оставят да строят", коментира Стоян Иванов – собственик на реституирана земя. Студенти от НСА се заканиха че няма да отстъпят от земята си и ще останат на пътя на машините дори по време на Великденските празници. "

Репортер: Елена Танева

Видеоматериала можете да видите ТУК 

Студентски протести в Несебър в защита на базата на НСА

След като преди седмица багери разкопаха базата по водни спортове на Национална спортна академия (НСА) в Несебър, реакцията на студентите не закъсня.

Още днес (26 март) Националното представителство на студентските съвети в България (НПСС) започва студентски протести в Несебър. Тази сутрин група от около 100 човека, сред които студенти на НСА и ХТМУ, потегли към Несебър.

Студентските протести ще продължат докато казусът с територията на учебния комплекс не бъде окончателно решен в полза на запазване на статута му като публична държавна собственост.

Бургаският университет "Проф. д-р Асен Златаров" също се включи в протеста. Представители на техния Студентски съвет се обявиха срещу посегателството над студентската база в репортаж, излъчен по bTV (линк към видеото ще намерите под текста). „Ние сме тук и няма да отстъпим” и „Нас ни е грижа за бъдещето”, гласяха плакатите на протестиращите.

Междувременно се подготвя следващата група студенти, които ще заминат за Несебър в четвъртък.

Ректорското ръководство на НСА и Изпълнителният съвет на НПСС апелират към всички висши училища да спрат посегателството над учебната база като изпратят свои представители в протестите. Транспортът е осигурен.

Актуална информация за цялостната организация на протестите ще откриете на страницата на създадената група във Фейсбук (линкът е по-долу).

Репортаж от базата в Несебър, излъчен по bTV

http://btvnews.bg/video/tazi-sutrin/zagrabeni-li-sa-imoti-na-natsionalnata-sportna-akademiya.html

Група във Facebook „Да спасим студентската база в Несебър!”

http://www.facebook.com/groups/391250330888279/
Академичната общност на НСА защити достойно каузата си

На 14 април 2011 г. академичната общност на Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА) защити каузата за съхраняване на водната си база в Несебър с протестно шествие в центъра на София.

Справедливите искания за запазване на държавната собственост върху територията на учебния комплекс, за честен съдебен процес и адекватна държавна политика към студентския спорт, бяха подкрепени и от студенти от други университети - Нов български, Лесотехнически и Химикотехнологичен, както и от Националното представителство на студентските съвети.

Шествието стартира пред храм-паметник „Александър Невски” и се насочи към Министерство на правосъдието и Висшия съдебен съвет – институции на съдебната власт, към които НСА апелира за подкрепа при решаването на дългогодишния казус с незаконно заграбване на земи от територията на базата.

Уверени в свойта правота и обединени около достойната кауза, протестиращите предстваляваха внушително множество от над две хиляди души. „Честен съд”, „Стоп на посегателствата над базата” бяха сред основните послания, провокирани от скандалния случай с председателя на Бургаския административен съд Атанас Вълков, арестуван за крупна измама с имот от територията на учебния комплекс.

Ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров бе приет за разговори с представители и на двете институции, от които получи уверение за съдействие в рамките на техните правомощия. Министърът на правосъдието Маргарита Попова изрази съпричастност: „Студентите имат право, подкрепям ги напълно!“.

В централата на Висшия съдебен съвет проф. Димитров и олимпийският шампион по борба Петър Киров разговаряха с членовете на Висшия съдебен съд проф. Анелия Мингова и Георги Колев. След срещата ректорът обяви , че съдбата на водната база е в ръцете на българското правителство и парламент и изрази оптимизъм за решаването на проблема. „Получихме достатъчно указания, те уважават нашите искания за търсене на специални юридически услуги, надявам се да продължим в тази посока за осъществяването на нашата цел“, заяви проф. Димитров.

Протеста подкрепиха с лично участие алпинистът Дойчин Боянов, член на Инициативния комитет на подписката за базата и волейболната звезда Евгени Иванов.

Видео:

Шествието - LiveSport.bg

Сутрешното предаване на Българската национална телевизия

Изказване на ректора на НСА проф. Лъчезар Димитров - LiveSport.bg

 


 

На 6 април, сряда, от 11.00 часа, ще се проведе протестно шествие в подкрепа на каузата на НСА за защита на спортната база в Несебър.

Сборен пункт - пред арката на НСА в Студентски град.
Маршрут: Арка на НСА - УНСС - Студентска поликлиника - зала "Христо Ботев" - НСА.
Подкрепете с участието си нашите усилия!

 

Протестно шествие за водната базата на НСА

Над 2 хиляди души участваха в протестното шествие на 6 април, организирано в защита на държавната собственост върху територията на учебната база на Национална спортна академия в Несебър.

Протестиращите преминаха по улиците на Студентски град, носейки националния флаг, знамена на НСА и плакати с призиви: „Съд за фалшификаторите!”, „Да спасим водната база!”, „Стига бетон върху плажа!”, „Долу ръцете от държавната собственост!”, „Съдът – гарант за справедливост”. Шествието скандираше с възгласи „мафия”, „корупция”, „искаме си базата”, „искаме справедливост”.

Инициативата бе обявена пред медиите на 5 април в специална пресконференция, на която ректорското ръководство на НСА и Националното представителство на студентските съвети (НПСС) заявиха категорична непримиримост към злоупотребите във висшите етажи на съда. Повод са скандалните разкрития около ареста на Атанас Вълков, председател на Административния съд в Бургас, чийто крупни фалшификации са обект на разследване към момента. Чрез серия измами висшият магистрат е осигурил на майка си Руска Вълкова документ за собственост върху 12 декара земя, намиращи се на територията на учебната база на НСА в Несебър.

Освен студенти, преподаватели и служители на академията, към шествието се присъединиха и колегите им от Минногеоложкия, Лесотехническия и Химикотехнологичния университет. В първите редици на множеството бяха проф. Димитров,ректор на НСА, доц. Михайлов, зам.- ректор по качеството на обучението, проф. Колев, декан на Треньорски факултет, доц. Изов, декан на Факултета по кинезитерапия, проф. Киров, член на Инициативния комитет за събиране на подписката в защита на базата. Национално представителство на студентските съвети бе представлявано от Петър Чаушев , председател и Ангел Ранчински, гл. секретар на организацията. Сред протестиращите бе и Бончо Генчев, бронзов медалист от САЩ’94 заедно с треньори от школата по футбол.

В специално обръщение към множеството проф. Лъчезар Димитров, ректор на НСА заяви категорична решимост за провеждане на серия от протести, следващият от които ще се състои на 14 април (четвъртък) в центъра на София. Повече подробности за часа и сборния пункт ще бъдат съобщени след получаване на необходимото разрешение от Столична община.

Албена Мичева, PR
a_micheva@nsa.bg


Битката за УСБ Несебър продължва!


Посетете:

http://www.facebook.com/group.php?gid=64309406694#!/group.php?gid=288955160822

нимание! Поради преустройство на академичната мрежа на НСА, достъпът до някои сайтове (например FACEBOOK и YOUTUBE) временно е забранен от територията на Академията. Молим да ни изините!

 


НПСС в готовност до организира протести за водната база

В интервю за TV7 председателят на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ г-н Петър Чаушев заяви готовност за студентски протести в подкрепа на гражданската инициатива за запазване водната база на НСА . „Това е може би един от последните апетитни терени на академична общност, който не е заграбен по абсолютно неморален начин”, коментира г-н Чаушев.

Въпросът за студентски протести вече е обсъждан на общо събрание на НПСС. „Ние като общество, като студенти няма да спрем пред нищо. Това е базата на всички нас и ще стигнем до крайности...ще направим национален протест било то в Равда, било то пред Съдебната палата в София”, обяви Петър Чаушев и припомни, че в базата на НСА години наред се провеждат национални летни студентски игри с участници от висши училища от цялата страна.

„Няма да отсъпим от всякакво посегателство към територията, която НСА стопанисва повече от 50 години. Събираме подписи, показваме, че в България има общественост, че студентската общност е активна. Няма да допуснем да се случи поредното заграбване на територия на академичната общност”, бе категоричен лидерът на студентите.

Цялото интервю можете да видите на

http://www.tv7.bg/broadcasts/184.html

 


  

 

 

 

 
 
Facebook Twitter Share